Варненци готвят протест срещу антисемейните закони


На 7 септември (събота) от 12:00 часа варненци ще излязат на протестен поход от "Козирката" до Норвежкото консулство в града срещу антисемейните закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Освен в морската столица, на този ден протести ще има в 14 градове в страната, както и в 12 държави, сред които Норвегия, Дания, Австрия, Полша, Сърбия, Италия, Ирландия, Нова Зеландия, Канада и др.

Въпреки, че Стратегията за детето 2019-2030 г. е спряна, на 01.01.2020 влизат в сила закони, които застрашават българското семейство, пишат организаторите. Според бъдещите закони детето може да бъде иззето от родителите си само по сигнал на тел.: 116 111 от всеки един.

Отново по сигнал, социален работник може да влезе в дома също без съдебна заповед, и да състави социален доклад с огромно количество лична информация и да претърси дома. Въз основа на неговата преценка ще се оценява родителската компетентност, като например - издаване на задължителни предписания как да се гледа едно дете.

Според бъдещите закони "доставчици на социални услуги" включително и такива с чуждестранно финансиране, ще могат да избират и контролират приемните семейства, да дават становища пред съда дали родителите са годни, да получават лична информация от лекари и институции и т.н. Освен това всяко дете ще може да бъде смятано, че е в риск, ако има един родител, живее в недостатъчна жилищна площ и с недостатъчни доходи, отсъства от училище, семейството е многодетно и др.

"Ние, над 140 000 български родители и членове на Национална група не на Стратегията за детето 2019-2030 г., заставаме срещу въвеждането на тези антисемейни закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители. Като граждани на тази държава ние искаме да се спазва Конституцията и протестираме, когато това не се прави! Не искаме да се въвеждат права на децата, каквито де факто не са предвидени в Конституцията, още по-малко "доставчици на социални услуги", а не родителите и семейството да следят за тяхното спазване", гласи апелът на организаторите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нова терапия възстанови двигателните функции на парализирани мишки (ВИДЕО)