България с твърда позиция към Северна Македония

България с твърда позиция към Северна Македония

България втвърдява позицията си спрямо Северна Македония. До това решение стигнаха президентът, премиерът, министри и политици. На среща при държавния глава те решиха страната ни да подкрепи членството на Скопие в ЕС, но при определени условия. Основният проблем са историческите спорове между двете страни.

До няколко дни правителството ще излезе с единна позиция – с ясни условия и критерии, които Северна Македония да изпълни, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Основният препъни камък са дългогодишните исторически спорове. За първи път и президент, и управляващи постигнаха единомислие – членството на Македония в ЕС, не може да е за сметка на българската история и идентичност.

След повече от два часа разговори, президент и премиер излязоха с единна позиция. ”Важно е да се очертаят и така нар. червени линии. Които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония, няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета”, коментира президентът Румен Радев.

„Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в Европейския съюз. 13:21 нека спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират върху бъдещето. Да сме заедно в ЕС”, пък заяви премиерът.

Държавният глава поиска изготвяне на национална позиция по темата, която да постави конкретни условия на Северна Македония. „С ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес”, поясни Радев.

Позицията ще изготви правителството, а после с нея ще се запознае и парламентът. „Това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката, е приключило”, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Премиерът Борисов уточни, че заедно със Северна Македония, Албания също трябва да стартира преговори за европейско членство. И обяви, че с патриотите са в пълно единомислие по темата. Каракачанов като войвода е по-твърд, така по шамарите са му в речника. Ние сме по-дипломатични. На 15 октомври, предстои и заседание на Комисията по исторически и образователни въпроси между двете държави, на която ще стане ясно дали Северна Македония ще се съгласи с условията на страната ни.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нова терапия възстанови двигателните функции на парализирани мишки (ВИДЕО)