Евакуация във военния завод "Дунарит" заради опасност от взрив след пожара

Евакуация във военния завод "Дунарит" заради опасност от взрив

Пожарът в цех за тротил във военния завод Дунарит, който избухна преди обед, е потушен. Пожарът не е бил голям, но съгласно мерките за безопасност, всички служители на завода са евакуирани, съобщи БНР.

Няма опасност за работещите в завод „Дунарит“ и хората, живеещи наоколо, след пожара.

Ситуацията се наблюдава от въздуха с три дрона, съобщи кметът на Русе Пламен Стоилов. "В такива случаи пожарната влиза, когато пожарът затихне сам, тъй като има опасност от взривяване, независимо, че количеството е около 1 тон, не е много", обясни Стоилов. По думите му става дума за производствен цех и вероятно смесване на тротил с амониева селитра. "Какво се е правило в този цех и какво се е произвеждало, може да каже само ръководството на завода. Важното е, че няма детонация", обясни той.

Децата в близките населени места Николаево и Мартен са изведени от детските градини и училищата.

Пожарът е в цех за взривно производство, съобщи по-рано днес директорът на местната пожарна Димитър Павлов за БТА. Всички работници са евакуирани. По първоначална информация няма данни за пострадали.

Към 11 часа ни съобщиха да се евакуираме веднага, разказаха работници. Друг служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни вещества се е самозапалил.

Всички екипи на пожарната в Русе са на мястото на инцидента.

Хората си спомнят как при експлозия в завода преди 20 г. загинаха хора и нанесени щети на постройки в близки селища, разказа кореспондентът на NOVA.

Собственикът на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев заяви за БНТ, че няма пострадали хора, няма и опасност за населението.

"В завода възниква пожар в един от цеховете, веднага е задействан евакуацонен план, съставен е щаб за действие. Всички хора са извадени от района на завода. Няма какъвто и да било проблем за здравето на когото и да било, никой не е наранен, не е надраскан, не е уплашен. Всички планово са изведени на десетата минута от района на завода. Селата, които са намират в непосредствена близост, са предупредени да бъдат спокойни, че това е един пожар и няма нищо повече от това какво да се случи. В момента се изчаква да изгасне пожарът, но по-рано от 24 часа, съгласно действащи инструкции, никой няма право вътре до влиза, за да не се стигне до някакъв инцидент с човешки живот", каза Гебрев.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нова терапия възстанови двигателните функции на парализирани мишки (ВИДЕО)