Започна фестивалът "Златната роза" във Варна

Започна фестивалът "Златната роза" във Варна
Снимка: Радио Фокус
Варна отново е филмова столица на България. Поздравявам създателите на филми тази година, защото програмата е изключителна. Това каза министърът на културата Боил Банов, който тази вечер поздрави участниците и гостите на 37-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна тази вечер, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

"Мисля, че 90 процента от филмите, представени тук всеки културен човек трябва да види", коментира министърът. Той изрази надежда, че от догодина ще има нов начин на финансиране, много по-сериозен и със стимули, от които да могат да се възползват и българските продуценти, и продуцентите от цял свят във връзка с предстоящото адаптиране на Закона за филмовата индустрия към изискванията на европейските законодателни норми.

"Т.е. една съвсем нова киносреда, която всички Вие, и създатели, и публика заслужавате", добави той.

Фестивалът, който ще продължи до 4-ти октомври ще се проведе във Фестивалния и конгресен център в града. В тазгодишното издание на „Златна роза“ ще бъдат представени общо 52 пълнометражни и късометражни ленти. Киноманите ще имат възможност да видят най-новите български филми и копродукции с българско участие. Някои от тях ще бъдат показани за първи път, а други идват с награди и участия от най-големите кинофоруми в Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др. 13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния, като голяма част от тях са заснети с подкрепа от Националния филмов център.

Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми – „Рома Лацио подкрепя киното“ и „Балкански фокус“, всяка с по три филма. „Рома Лацио подкрепя киното“ представя филми, финансирани от Фонда.

Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът на откриването – „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини. Утре, от 16.00 ч. в зала „Европа“ ще се състои специална прожекция в памет на Георги Ангелов – кинокритик и любител на седмото изкуство. Филмът е „Един киноман в началото на века“, а режисьор е Петър Одажиев.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нова терапия възстанови двигателните функции на парализирани мишки (ВИДЕО)