"Белия дом" потвърди смъртта на Ал Багдади: Лидерът на ИДИЛ се е самовзривил с три от децата си (ВИДЕО)

"Белия дом" потвърди смъртта на Ал Багдади: Лидерът на ИДИЛ се е самовзривил с три от децата си

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади беше ликвидиран по време на операция на въоръжените сили на САЩ в сирийската провинция Идлиб, потвърди Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции. По-рано днес той обяви, че ще отправи "много важно съобщение" към нацията.




По обяснението на Тръмп Ал Багдади е активирал взривно устройство и се е самовзривил по време на операцията заедно с три от децата си. Той е активирал носения от него колан с експлозиви, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция.

Багдади умря "като куче", обяви Тръмп в Белия дом.

При акцията са убити и много приближени на Ал Багдади, добави американският президент. Не е убит нито един американски войник, подчерта Тръмп. Само едно специално обучено куче е било ранено.

Това бе велика нощ за Съединените щати и за света. САЩ "изправиха терорист номер едно в света пред правосъдието", заяви Тръмп.

"Абу Бакр ал Багдади е мъртъв. Той беше основател и лидер на "Ислямска държава" - най-бруталната и безмилостна терористична организация в света", заяви американският президент.

Американските командоси са останали в скривалището на лидера на ИД два часа, посочи Тръмп.

Президентът на САЩ разкри, че е наблюдавал спецоперацията. "Беше като на кино", довери той и предложи видеозаписът да бъде направен публично достояние, за да бъдат разубедени последователите на Багдади.

Тръмп каза още, че ликвидирането на лидера на ИД е по-голям успех от това на Осама бин Ладен, водача на терористичната мрежа Ал Кайда. Президентът призна, че ликвидирането на Бин Ладен е било значителен успех, но изрази увереност, че гибелта на водача на ИД е още по-голяма новина.


Бин Ладен стана световно име в тероризма чак след атентатите в Съединените щати на 11 септември 2011 г., докато Багдади създаде халифат, аргументира се той.

Бин Ладен бе убит при операция на американски специални части в Пакистан през 2011 г. при предишния президент на САЩ, Барак Обама.

Тръмп каза също, че Русия се е "държала перфектно", като е отворила въздушното пространство над контролираните си територии в Сирия, за да бъде премахнат Ал Багдади. Вашингтон предупреди Москва за подготовката за специалната операция, Русия благодари на САЩ за това, въпреки че не е знаела за същността на мисията, добави ръководителят на Белия дом.

Американският президент благодари и на Турция, Сирия, Ирак и кюрдите за помощта.

По-рано беше съобщено за извършената снощи американска операция край село Бариша в Идлиб, при която, се предполагаше, е бил убит главатарят на терористичната групировка Абу Бакр ал Багдади. По-рано, преди около 12 часа, Тръмп туитна, че "нещо много голямо се случи току-що".

Според американското списание "Нюзуик", което първо съобщи за атаката, тя е била извършена от Обединеното командване за спецоперации на Пентагона, след като били получени заслужаващи доверие разузнавателни данни.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нова терапия възстанови двигателните функции на парализирани мишки (ВИДЕО)