Доналд Тръмп посрещна Бойко Борисов в Белия дом, какво обсъдиха?


България е предложила във Варна да се създаде център за морска координация в подкрепа на Инициативата на НАТО за изнесено присъствие. Това става ясно от съвместно прессъобщение на правителствата на България и САЩ след срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов.

В съобщението се казва, че САЩ наблюдават със загриженост състоянието на сигурността в района на Черно море и приветстват българското предложение. Това е един от конкретните изводи от срещата на двамата лидери в Белия дом.


По-рано в понеделник министър-председателят Борисов пристигна на официално посещение във Вашингтон. Срещата между двамата лидери идва в разгара на публични изслушвания в Конгреса на САЩ по процедурата на импийчмънт срещу Доналд Тръмп.


САЩ са подкрепили изграждането на интерконекторите между България и Гърция и Сърбия, както и придобиването на дялове от българската държава в плаващия терминал за втечнен газ в Александруполис. Съединените щати проявяват интерес и към участие в изграждането на АЕЦ “Белене”, както и към доставяне на американско ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” от 2021 г.


“Още другата седмица ще дойдат американски експерти да видят АЕЦ “Белене” и “Козлодуй”, каза Бойко Борисов пред журналисти след срещата в Белия дом. Той посочи, че съществува възможност турбината на АЕЦ “Белене” да бъде доставена от американска компания.


Във видео, излъчвано на живо, президентът Тръмп оцени високо факта, че България е закупила американско военно оборудване, което е “най-доброто в света”, а малко по-късно определи Борисов като “премиер, когото много харесваме”. По думите му България следва да служи за пример на Германия заради факта, че страната вече отделя над 2.1 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана, какъвто е ангажиментът на членовете на НАТО. Финансовият ангажимент на България ще бъде запазен дългосрочно – поне до 2024 г., става ясно от съвместното изявление, публикувано след срещата.

След срещата премиерът Борисов съобщи, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети България.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Нова терапия възстанови двигателните функции на парализирани мишки (ВИДЕО)